Ta strona używa plików cookies zaakceptuj | polityką prywatności.

Żywienie

Prawidłowe odżywianie jest bardzo ważnym elementem procesu zdrowienia, dlatego u każdego pacjenta przebywającego w oddziale lekarz zaleca odpowiednią dietę, stosowną do wieku i stanu zdrowia. Zdajemy sobie sprawę, że jej przestrzeganie w warunkach szpitalnych nie jest rzeczą łatwą. W związku z ogólnym złym samopoczucie psychofizycznym spowodowanym chorobą, odmiennymi nawykami związanymi z kulturą spożywania posiłków, niemożnością jedzenia "tego na co ma się ochotę", i wieloma innymi przyczynami pacjenci często korzystają z posiłków domowych. Przynoszenie posiłków domowych nie jest zakazane. Jednak ich wprowadzanie do diety szpitalnej może stać się przyczyną wielu nieprzyjemnych następstw. Dlatego w tej sprawie prosimy o skonsultowanie się z dietetyczką oddziału lub pielęgniarką dyżurną.

Pacjenci przebywający w oddziałach szpitalnych otrzymują średnio 3 - 5 posiłków dziennie spośród 24 diet. Przez całą dobę mają możliwość korzystania z kawy, herbaty, mleka czy kompotu. Na każdym z oddziałów znajdują się lodówki dla chorych przeznaczone do przechowywania żywności.

Osobom wymagającym uzupełnienia zapotrzebowania energetycznego proponujemy szeroką gamę odżywek i witamin podawanych tradycyjnie /doustnie/, przez zgłębniki czy za pomocą kroplówek.

Spożywanie posiłków odbywa się w salach chorych. Pacjentom, którzy z różnych względów wymagają pomocy w spożywaniu posiłków asystują opiekunowie chorego lub pielęgniarki. Udział w karmieniu mogą brać również bliscy chorego.

Szpital Wojewódzki w Koszalinie 2002 - 2019 (c)